Subscribe

Cladirea Feliata – Chengdu, China

Share Button

In centrul orasului Chengdu din China, la intersectia strazii Ring Roar si Ren Ming Nam Road, gasim Cladirea Feliata, mai multe blocuri cu forme ciudate avand in mijloc o piata publica larga, cu functii diferite. Crearea unui spatiu public metropolitan in loc de zgarie-nori, acest proiect de trei milioane de metri patrati, isi ia forma din distribuirea luminii naturale. Structura cladirii este din beton alb, organizata in sase cladiri cu deschidere mare, in timp ce sectiunile “taiate” sunt din sticla.

Cladirea-feliata-Chengdu-China-01

Spatiul public larg incadrat in centrul cladirii este format din trei vai inspirate dintr-un poem al celui mai mare poet al orasului, Du Fu (713-770), care a scris: “De la nord-est la sud-vest, timpul s-a oprit in cele Trei Vai”. Cele trei niveluri ale pietei sunt dotate cu gradini de apa, bazate pe vechile concepte: Fantana din Calendarul Anual Chinezesc, Fantana celor Douasprezece Luni si Fantana celor Treizeci de Zile. Aceste trei iazuri functioneaza ca luminatoare pentru cladirea cu magazine de sase etaje de mai jos.

Cladirea-feliata-Chengdu-China-03

Stabilirea umana in acest dreptunghi metropolitan este realizata prin conceptul de “micro-urbanism”, cu magazine dublu-orientate deschise atat spre strada, precum si spre centrul comercial. Trei deschideri mari sunt sculptate in interiorul turnurilor ca partile pavilionului de istorie, proiectat de Steven Holl Architects, Pavilionul Lumina de Levi Woods si Pavilionul Local de Arta.

Cladirea-feliata-Chengdu-China-04

Cladirea Feliata este incalzita si racita cu 468 de sonde geotermale iar apa din iazurile mari este reciclata din apa de ploaie, in timp ce ierburile naturale si cararile de crin creaza un efect de racoare naturala. Geamurile de inalta performanta, echipamentele eficiente energetic ai utilizarea materialelor regionale sunt cateva din metodele utilizate pentru a ajunge la nivelul de Aur LEED.

Cladirea-feliata-Chengdu-China-02

Cladirea-feliata-Chengdu-China-05

Cladirea-feliata-Chengdu-China-06

Cladirea-feliata-Chengdu-China-07Sursa: stevenholl.com

Design: Steven Holl Architects

 

Lasa un comentariu

You must be logged in to post a comment.


www.starstone.ro

Web analytics


Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor: www.anpc.gov.ro - Linie telefonica la tarif normal: 021-9551.

Contact

STAR STONE PRODUCTION S.R.L.
Sediu Central si Productie
Nojorid nr.570, Oradea, Jud. Bihor, ROMANIA

Tel.: (004) 0259 422 088
Mobil: (004) 0746.022.526
E-mail: office@starstone.ro

Orar: Luni - Sambata 09.00 – 17.00

Abonare newsletter

CAPTCHA
Please wait...
Facebook IconVisitati pagina de Google+Visitati pagina de Google+Visitati pagina de Google+Visitati pagina de Google+